Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
2017.06.23. | Zoltán
A kosár jelenleg üres
Hogy lett egy kórosan elhízott férfiből maratonfutó?

2007. szeptember 05.

Két évvel ezelőtt az angol Aaron Howlett még 174 kiló volt. Ma 5 órán belül futja le a maratont, életmód-tanácsadó és egy rákkutatási szervezethez csatlakozva a rák és az elhízás közötti kapcsolatra hívja fel az emberek figyelmét.

Aaron Howlett két éve annyira lusta volt, hogy még a chipset is házhozszállítással szerezte be a szomszédos boltból, és előfordult, hogy három teljes adag kínai étel elfogyasztása után még mindig éhes volt. Ülőmunkát végzett, majd a vendéglátásban dolgozott, így rengeteg gyorsételt evett, és sok sört ivott. Eleve duci tinédzser volt, később pedig szinte észrevétlenül vált súlyosan elhízott felnőtté. Nem is nagyon foglalkozott ezzel, annyira hozzászokott, hogy mint mondta, nem is tartotta magát kövérnek. Harmincegy éves korában nyomta a legtöbbet, ekkor már 174 kilogramot mutatott a mérleg.

A fordulópontot Aaron életében az jelentette, amikor kövérsége miatt egy nap már képtelen volt játszani unokahúgával, a kis Ellie-vel. Dőlt róla a víz, nem kapott levegőt, szúrást érzett a mellkasában, a kislány pedig elkeseredetten figyelte. Ezt követően ment el háziorvosához, aki valósággal sokkolta a valósággal: elmondta, hogy bármikor szívinfarktusa lehet, és szerencsés, ha még öt évig él.

A megijedt férfi ekkor látta meg egy tévés fogyasztó-verseny reklámját, jelentkezett, és ki is választották a több ezer jelentkező közül. Az első tíz hét alatt több mint 37 kilót fogyott, az ezt követő kilenc hét alatt pedig további 25-öt. A versenynek köszönhetően azt is megtanulta, hogyan lehet hatékonyan tornázni, és az egészséges étkezésnek melyek az alapszabályai.

Aaron ezzel a drasztikus súlycsökkenéssel megnyerte a versenyt, de az első díjként járó csaknem 10 millió forintot az unokahúgának, és legyőzött versenytársainak adta. „Én nem pénzt akartam, más volt a célom: elmentem a kis Ellie-hez, két órán át játszottunk, odavolt az örömtől. Ez az én igazi nyereményem”- mondta.

Nem sokkal később benevezett a London Maratonra, amit 4 óra 57 perc alatt futott le. Azt tervezi, hogy idén ismét rajthoz áll, mégpedig olyanokkal együtt, akiknek ő segít felkészülni, mert közben életmód-tanácsadóként kezdett működni. Közben kapcsolatba került egy rákkutatással foglalkozó szervezettel is, és azt a célt tűzte ki, hogy minél több embernek felhívja a figyelmét arra: az elhízottak körében mennyivel nagyobb a rákos megbetegedések aránya. Egészséges étkezéssel, mozgással viszont jelentősen, akár 40 százalékkal is csökkenthető a rák kockázata.

(BBC)

Küldd el ismerősödnek »