Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
2017.06.26. | János
A kosár jelenleg üres
Az Y generáció

2012. április 13.

A nyolcvanas évektől az 1995-ig születettek az Y generációba tartoznak - mit jelent ez és mi mindennel jár, ha valaki már a digitális technika világába született bele?

Kik tartoznak az Y generációba?
Az egymást követő generációkat nemcsak életkoruk választja el egymástól – értékrendjük, habitusuk, körülményeik különbözősége is élesen elhatárolja a különböző nemzedékeket. A szociológia és a szociálpszichológia ezek alapján betűvel jelöli a generációkat: 1946-64-ig született az ún. „baby-boom” nemzedék, 1965 és 79 között az X, 1980-1995-ig pedig az Y generációról beszélünk – az 1996 után születetettek már a Z generációba tartoznak. Az Y generáció az első olyan nemzedék, amely már a szabad kereskedelem és a technikai vívmányok korába csöppent bele – és ez számos olyan következménnyel jár, amely élesen elválasztja az új kor generációját a 80-as évekig született X nemzedék tagjaitól.

Fordított szocializáció
Az Y generáció legfontosabb jellemzője az Internet és a modern technika élettere, amelyben felnőttek. Ők még nem „egérrel a kezükben születtek”, mint a Z generáció (akiknek jellemzői, az, hogy hogyan hatott mindez a jellemükre és értékrendjükre, csak akkor fog igazán kiderülni, ha felnőnek), de mindennapjaiknak már elengedhetetlen része a számítástechnika és technika világa. Egyfajta „fordított szocializációban” nőttek fel: ők tanítják a szüleiket a legújabb kütyük használatára, ők hívják fel a figyelmet az új lehetőségekre, formálják szüleik szokásait (pl. telefon helyett facebook-os üzenet) stb. Minden az X generáció számára elképzelhetetlen volt: ők úgy nőttek fel, hogy a szülő feltétlen tekintély volt, „mindig mindent jobban tudott”, legalábbis addig, amíg el nem érte a főiskolás-egyetemista kort, amikor már új tudásokkal „felékerekedett” szüleinek – de a gyermekkor rendje a „gyerek kérdez – szülő felel” kontextusában telt. Az Y generáció már gyermekkorban tud olyat mutatni a szülőnek, amelyet az aztán új tudásként raktározhat el.

Milyen az életük?
Az Y generációt az előző nemzedékektől tehát leginkább a digitális kultúra világa választja el.  Ébredéskor egyik kezük még a kávén, a másik már a laptop vagy az okostelefon bekapcsolóján, tanulmányaikhoz, kapcsolataikhoz, kommunikációjukhoz elsődleges tér a világháló és a digitális technika. Ennek köszönhetően kiválóan ismerik a legújabb trendeket, biztonsággal eligazodnak közöttük, és ők azok, akik a legpörgősebb életet élik. Ez azonban nemcsak a szórakozásra igaz: ők már olyan világban váltak felnőtté, ahol rendkívül éles a verseny, ahol örökké sietnie kell, és folyton építenie kell önmagát, hogy „piacképes” maradhasson. Önéletrajzaikban már több nyelv tudása, külföldi tanulmányutak, missziós tevékenységek olyan természetesen szerepelnek, mint annak idején az érettségi ténye, és igencsak igyekezniük kell, ha ki akarnak tűnni társaik közül.

Milyen a jellemük?
Az Y generáció tagjait már a szabad véleménynyilvánítás, az egyéni értékek és az önmegvalósítás jegyében nevelték. Az X generáció szüleinek nem okozott erkölcsi dilemmát egy-két jól irányzott pofon, az Y generáció nehezen kezelhető tagjait már kineziológushoz cipelik inkább, igyekeznek egyéni értékeire helyezni a hangsúlyt, hiányosságait pedig elfogadni és óvatosan pozitív irányba fordítani.  Így ők már elsődlegesen a személyes értékekre helyezik a hangsúlyt, nem tisztelnek valakit csak azért, mert idősebb, és nem fogják vissza meglátásaik kinyilvánítását csak azért, mert a munkahelyen felettük álló ember véleményével ütközik. Önbizalmuk jóval nagyobb, és sokkal inkább elfogadóak önmaguk és mások hiányosságaival szemben. Nem törekszenek a tökéletesre, megelégszenek a lehető legtökéletesebbel, így jóval kevesebb bűntudattal és önostorozással élik az életüket. És sokkal inkább is akarnak valóban élni: nem követendő példa számukra szüleik reggeltől estig tartó robotolása, a munka és gyermeknevelés oltárán feláldozott élet. Ők rugalmas beosztásban, kreatív módon kívánják megszerezni a szükséges anyagi hátteret, és elsődleges céljük, hogy örömöt és harmóniát leljenek életükben. 

Ők már teljesen mások
A társadalmi körülmények is teljesen mások, mint az X generáció élettere volt. Nekik már természetes, hogy bármit lehet kapni a boltokban, és nekik nem jelent már bezártságot Magyarországon élni, hiszen a világháló teljes nyitottságot jelent számukra. Az X generáció lázadó, devianciába vagy illúziótlanságba torkolló magatartására már nincs szükség, nem kell társadalmi rendszereket megdönteniük, kiharcolni a szabad véleményalkotás jogát. Nem lerombolniuk kell valamit, hanem a romokon újjáépülő környezetet tartalommal megtölteni és gazdagítani. Ők már nem attól „jó fejek”, ha egy bulin két doboz cigit elszívnak, felvedelik a bárkészletet és világmegváltó beszélgetésekbe merülnek reggelig – ők valóban szórakozni akarnak, jól érezni magukat és élvezni mindazt, ami körülveszi őket. Az Internet egymáshoz köti őket, nem magányos hősök, ellenkezőleg: közösségekben létezve, szorosan egymáshoz kapcsolódva léteznek a világban, legyen ez akár virtuális közösség is. Idegen számukra az X generáció nihilizmusa, lelkizése, ideologikus kötődései, ők nem problémáznak az életen, hanem keresik annak pozitív és megélhető aspektusait.

Egy generáció karaktere akkor ütközik ki igazán, mikor már fiatal felnőttekké válnak – az Y generáció most kezdi el hallatni a hangját és felnövekvő generációként meghatározni maga körül a világot. Figyeljük, fogadjuk el, szeressük őket – és tanuljunk tőlük, mert van és lesz mit!

Küldd el ismerősödnek »