Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
2017.06.23. | Zoltán
A kosár jelenleg üres
Hogy ne legyen haj-baj!

2008. június 23.

Időnként nem elég, ha egyszerűen csak megmossuk a hajunkat, sokaknak ugyanis komolyabb problémája is lehet a frizurájával: túlságosan lapos, vagy kócos, netán korpás...

Korpásodás

Sajnos, a korpásodásra való hajlam nagyrészt genetikus, ugyanúgy, mint a zsíros haj. Bár sokan gondolják úgy, a korpásodás oka nem a fejbőr túlzott szárazsága – éppen ellenkezőleg, a korpa a legtöbbször a fejbőrön összegyülemlett zsír, és az abba beletapadt kosz. Ennek az oka elsősorban fizikai – például egy fertőzés vagy allergiás reakció is lehet -, de vannak olyanok, akiknél a stressz miatt jelenik meg a korpásodás.

Vegyünk új sampont!

A legegyszerűbb, legkézenfekvőbb módszer a korpa kiküszöbölésére, ha új sampont veszünk: válasszunk olyan, korpásodás elleni készítményt, amely valamilyen aktív, enyhén fertőtlenítő hatóanyagot tartalmaz: ilyen a cink, a szalicilsav vafy a szelén. Bár a reklámok ígérete szerint a korpa azonnal megszüntethető, a legjobb eredmény eléréséhez legalább három hetes kúra szükséges.

A tisztaság fél egészség!

A haj zsírosodása csak még rosszabbá teszi a helyzetet, ezért mossuk meg a hajunkat egy, maximum két naponta – és nem kell félnünk attól, hogy ez csak még zsírosabbá teszi a fejbőrünket. Ha már csökkent a korpásodás mértéke, akkor nyugodtan váltogathatjuk a kedvenc samponunkat a gyógyhatású készítménnyel. Kondicionálót is használhatunk, de ügyeljünk arra, hogy csak a hajvégekre jusson belőle.

Kérjünk segítséget!

Ha az egyszerű, házi módszerek és a boltban kapható, korpásodás elleni samponok egy-két hónap után sem hoznak javulást, akkor ne habozzunk, keressünk fel egy bőrgyógyászt. Egyrészt az orvos ajánlhat olyan gyógysampont, amely nekünk esetleg nem jutott volna eszünkbe, másrészt akár azt is megállapíthatja, hogy nem egyszerű korpásodásról, hanem enyhe pszoriázisról vagy ekcémáról lehet szó.

Fakó, ragyogását vesztett haj

Ha a hajunk fakónak tűnik, annak két oka lehet. Ha nem festjük, akkor egyszerűen csak piszkos, összegyűltek rajta a porszemek, a szennyeződés és a hajformázó szerek – ebben az esetben mossuk meg néhányszor valamilyen erősen tisztító hatású samponnal, és máris újra tündöklően ragyogó lesz. Annak viszont, aki festi a haját, a probléma kicsit bonyolultabb: a festékek egy része ugyanis, amikor „kopni” kezd, ki is kezdi a hajszálakat, így azok elveszítik csillogásukat.

Védelem a zuhanyzóban

Már a hajmosásnál kezdjük el védeni a hajat: használjuk a festett hajra kifejlesztett, „színtartósító” sampont és hajbalzsamot. Ezekben több a szilikonszármazék vagy a lipidek, amelyek segítenek lezárni a hajszálak fedősejtecskéit, így azokat kevésbé szárítja ki a víz, kevésbé roncsolja a hajszárító vagy a környezeti hatások. Óvakodjunk azonban a színélénkitő termékektől: a károsodott hajat ezek a szerek ugyanis túlságosan harsányan érinthetik.

Fényezd magad…

A ragyogását vesztett hajnál nagyon komoly hatása lehet a különböző, boltban kapható fényesítő szereknek – ezeket hajmosás után érdemes a tincsekbe dörzsölni, és a haj a következő mosásig meg is őrzi a fényét. Ezekben a hajformázókban gyakran ápoló anyagok is vannak, amelyek védik a hajszálakat, így még hatékonyabbak lehetnek.

Kalapot a fejre!

Ha kiszáradásra, kifakulásra hajlamos a hajunk, akkor mindenképpen használjunk kalapot vagy más fejfedőt, ha szabadba megyünk. A Nap UV sugárzása ugyanis nem csak a bőrünkre lehet káros hatással, hanem a hajunkra is. Bár nyáron érdemes kipróbálni a speciális nyári samponokat, balzsamokat, a kendő vagy a szalmakalap sokkal nagyobb védelmet nyújthat.

Kócolódás

A haj kémiai szerkezete igen érzékenyen reagálhat a nedvességre: kiszáríthatja, és roncsolhatja a hajszálak fedősejtecskéit. Ez pedig azzal jár együtt, hogy az egyébként sima haj könnyen kócossá, csomóssá válik – hiszen azok a sejtek, amelyek egyébként szépen egymáshoz simulnak, megváltoztatják az alakjukat, és más, „kényelmesebb” formát vesznek fel, ez pedig gyakran nem olyan, mint amilyet mi szeretnénk.

Védőréteget a hajra!

Mivel a kócolódás elsődleges okozója a víz, érdemes olyan sampont és hajbalzsamot választani, amely „lezárja” a sérült részeket a hajszálakon, megvédve őket a kiszáradástól vagy a károsodástól – azaz attól, hogy a víz a hajszálak besejébe hatoljon. Keressük azokat a termékeket, amelyek cimkéjén a „simító” vagy „kócolódás elleni” feliratokat olvashatunk. Ezek a balzsamok, és az általuk képzett védőréteg a haj kifésülését is könnyebbé teszi, így aközben sem sérülnek a szálak.

Simító krémek

A fodrászok szerint az egyik legjobb módszer, ha olyan krémmel vagy szérummal kenjük be a nedves hajat, amelyben szilikonrészecskék találhatóak – ezek ugyanis „elzárják” az utat a levegőben lévő vízmolekulák elől. Ezek a szerek, a hajbalzsamokhoz hasonlóan, a haj kifésülését is segítik. Nagyjából húszforintos nagyságú krémet kenjünk szét a hajunkon – ne dőljünk be a „több biztos jobb” elvének, hiszen a túl sok hajápoló szer elnehezítheti a tincseket.

Szárítás, de óvatosan

A legtöbb szakértő szerint a legjobb módszer, ha a hajápoló termékek használata után hagyjuk a levegőn megszáradni a hajat – így ugyanis nem kell a hajszárító káros hatásaitól tartani. Ha azonban mégis formáznunk kell a hajunkat, várjunk addig, amig fürtjeink legalább félig megszáradtak, és akkor egy nagyobb, kör alakú kefével szárítsuk formára. Ügyeljünk azonban arra, hogy a hajszárítót és a kefét csak egy irányba mozgassuk, így nem sértjük meg a hajszálak sejtecskéit.


Formázz!
Ha igazán kedved szerint alakítanád a frizurádat, válaszd a Schwarzkopf Professional Osis termékcsaládjának új, Design Mix finish termékeit, amelyek hatféle változatban valóban minden hajviselethez jó szolgálatot tesznek. Kérdezd fodrászodat!

Küldd el ismerősödnek »

Szólj hozzá Te is!