Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
2017.06.23. | Zoltán
A kosár jelenleg üres
De ki is az a Valentin?

2007. február 14.

Ki volt Valentin, miért csapkodták egy kecske véres húsával a nőket Rómában, ki írta az első Valentin-napi üdvözletet, és kik küldik a legtöbb képeslapot?

Mostanában több ünnepet, ünnephez kapcsolódó szokást is importáltunk külföldről. Hogy ennek örülünk vagy sem, az biztos, hogy egyre kevésbé vonhatjuk ki magunkat a hatásuk alól. Egyre jobban beveszik magukat életünkbe, és lassan itthoni szokásokká válnak. De honnan jön Valentin, vagy magyarosabb Bálint-nap szerelmi szokása?

Ki volt Valentin?


A Valentin-nap hagyománya keresztény és római gyökerekből egyaránt táplálkozik, és több verzió is van arra, hogy jött létre ez az ünnep, hiszen a katolikus egyháznak legalább három Valentin nevű mártírja volt.
Az egyik legenda szerint Valentin harmadik századbeli pap volt Rómában. Amikor az akkori császár: II. Claudius rájött, hogy a nem házas férfiakból jobb katonák lesznek, megtiltotta a házasságkötést. Valentin atya viszont továbbra is összeadta a párokat. Amikor ez kiderült, halálra ítélték.
Egy másik történet szerint ő maga küldte el az első Valentin-napi üdvözletet. Amíg börtönben volt, beleszeretett börtönőre lányába. Kivégzése előtt írt a lánynak egy levelet, amit úgy írt alá: „Valentinodtól” – ezt a kifejezést angolul ma is használják. Bármelyik történetben is hiszünk, az biztos, hogy egy bátor, és főképp romantikus emberről szólnak, nem csoda, hogy a középkorban az egyik legnépszerűbb szent volt!

Pogány ünnepek

Ha a keresztény hagyományokra hallgatunk, akkor halálának évfordulóján ünnepeljük a szerelem napját, ha viszont más elméletekre hallgatunk, akkor az is lehet, hogy a keresztény egyház így próbálta más mezbe bújtatni a pogány Lupercalia fesztivált, ami a római hagyományok szerint a tavasz kezdetét ünnepelte, és a megtisztulás időszakának számított. Ilyenkor kiseperték a házakat, és sót szórtak szét. E mellett termékenységi fesztivál is volt, ahol egy kecskét, és egy kutyát áldoztak fel a termékenység és a megtisztulás érdekében. Ezután a kecske vérbe mártott húsával a fiúk az utcákat járták, és megérintették a nőket, akik ezt cseppet sem tartották undorítónak, inkább örültek neki: hiszen azt tartották, hogy abban az évben ez biztosítja számukra a termékenységet. Ezek után a hajadonok bedobták nevüket egy urnába, amiből aztán az agglegények kihúztak egy nevet: a pár egy évre összetartozott, és ez a kapcsolat sokszor házassággal végződött. Később aztán ezt a szokást törvényen kívül helyezték, mint vallásellenest.

Képeslapok


A középkorban Franciaországban és Angliában február 14-ét úgy tartották számon, mint a madarak párosodási szezonjának kezdetét, és így a romantika napját. A legelső Valentin-napi üdvözlet, amit ismerünk, Charles, az Orleans-i herceg verse volt feleségéhez 1415-ből. Ekkor a herceg éppen a londoni Tower rabja volt. Későbbi királyi üdvözletek is maradtak ránk!

Nagy-Britanniában már a XVII. században széles körben ünnepelték a szerelem napját, és nem is kellett sok idő, hogy minden néprétegben rendszeressé váljanak a szerelmesek és barátok között küldött kézírásos üzenetek. A XVIII. század végére nyomtatott levelezőlapok váltották fel a kézzel írt üzeneteket, és ez különösen abban a korban volt kedvező, amikor nem lehetett túl szabadon kifejezni az érzelmeket.
Ma több millió lap és ajándék cserél gazdát, és ezek 85%-át nők veszik meg és küldik el!

Küldd el ismerősödnek »

Kapcsolódó galéria!

Csók, csók, csók

Szólj hozzá Te is!

Hozzászólások:

katah - 2011. február 15.
Én azt hittem, hogy Valentin az a kicsi, nyilakat lövöldöző kövér angyalka, de nem?
Egyébként márcsak ezért is érdekes összeállítás :) Meg azért, mert én erről mindig azt hittem, hogy amerikai ünnep, úgy mint a hálaadás mondjuk, aztán onnan importáltuk ide. Egyébként ez a kecskésvéreshússal megérinteni a nőket inkább a húsvéti locsolkodással állítható párhuzamba szerintem. Vicces lenne, ha engem akarnának véres hússal piszkálni, úgy elszaladnék, hogy gyorsasági világrekord lenne XD
Válasz
Megnézem a többi hozzászólást