Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
2017.06.23. | Zoltán
A kosár jelenleg üres
Új szolgáltatás: válásszervezés

2008. augusztus 13.

Rosszak a válási statisztikák a fejlett országokban, a házasságoknak mintegy fele bomlik fel. Nem véletlen, hogy a szolgáltatóipar is lehetőséget lát a válásban.

Esküvőszervezőkről már mindenki hallott, már Magyarországon is sokan bízzák profikra a "nagy nap" megszervezését. Oroszországban pár hónapja viszont már a válófélben lévőket akarják segíteni erre szakosodott cégek. Egyre több az olyan vállalkozás, amely a "hangulatos" válás megrendezését vállalja ellenszolgáltatás fejében.

Nekik köszönhetően azoknak a házaspároknak, akiknek sikerül megegyezniük a válás minden részletében, meg sem kell jelenniük a bíróságon, az összes jogi és egyéb ügyintézést vállalják helyettük, csak egy meghatalmazás kell hozzá. Igazán azonban az extra-szolgáltatások meghökkentők: a válásszervező cégek meglepetésekkel készülnek, és minden lehetséges módon próbálják kellemessé tenni a szakítást, és oldani a szakítással járó stresszt. Állítják: szolgáltatásuknak köszönhetően a szétmenő házaspár így sokkal inkább a szépre fog emlékezni az együtt töltött évekből.

Az első ilyen céget egy esküvőszervező alapította, aki – akárcsak az esketési ceremóniának – pontosan kidolgozta a válás szertartását. A hölgyek talpig feketébe, míg az urak fehér öltönybe öltözve vesznek részt a búcsúeseményen, amelyen pezsgő helyett kefirt szolgálnak fel. Az est fénypontja a gyásztorta felvágása, ezután a meghívottak hajnalig mulatnak.

Állítólag akadt olyan pár is, akik inkább meghitt gyertyafényes vacsora szervezésével bízták meg a céget, majd baltával együtt darabolták fel közös ingóságaikat. Némely vállalkozás kínálatában szerepel az "elválási" körutazás, amelynek során a pár felkeresi az egykori nászút helyszínét, és azokat a helyeket, amelyek valamiért emlékezetesek voltak közös életük során. Lehetőség van egy "utolsó éjszakára" is egy luxushotelben.


Vagyonmegosztás "válási" szoftverrel

Immár komputeres program, a Family Mediator (Családi közvetítő) elnevezésű szoftver könnyítheti meg Ausztráliában a válás procedúráját. A LiveScience angol nyelvű hírportál számolt be arról, hogy az új válási szoftver prototípusát, a Family Winner (Családi győztes) szoftvert a Victoria University két kutatója, Emilia Belluci és John Zeleznikow még 2004-ben dolgozta ki.

A továbbfejlesztett változat pár hónapja készült el. Az újítás a mesterséges intelligenciát és a játékelméletet ötvözi, de ehhez hozzáadódik egy külső mediátor segítsége is. Állítólag máris nagy az érdeklődés a válási szoftver iránt, főleg a családjogra szakosodott ügyvédek figyelmét keltette fel.

A számítástechnikai találmány lényege, hogy egyes tárgyak más jelentőséggel bírnak a felek számára. Így a szoftver külön-külön "faggatja ki" a férjet és feleséget arról, hogy mennyire nélkülözhetetlenek számukra az egyes vagyontárgyak, amelyek fontosságát a felek pontokban fejezik ki. Végül összegzi a pontokat, s ennek alapján felvázolja az "alkutervet". Nekilát, és sorban, a könnyebbtől kiindulva dönt a vagyontárgyakról, végül arról, amellyel kapcsolatban a legnagyobb az eltérés a felek által megadott pontszámok között. Az a házastárs, aki első menetben "veszít", pluszpontokat kap a további "alkukra". A következő ingósággal folytatva a gép az egyenlőségre törekszik. Egészen addig, amíg minden vitás kérdésben nem sikerül megállapodniuk.

Küldd el ismerősödnek »

Szólj hozzá Te is!